top of page
visningstradgard-umea-tradgardsplanering

Presteles Visningsträdgård

På Presteles visningsträdgård vill vi visa hur man lyckas med sin trädgård i vårt kalla klimat här i Västerbotten. Vi har byggt upp trädgården precis så som om den kunde vara just din egen trädgård på landsbygden. Vi vill både inspirera till att anlägga en strukturerad trädgård hemma samt lära ut vilka växter som går att odla. Vårt största mål är att bidra till att det kommer att odlas mer igen i Norrlands trädgårdar. 

Vi vill sprida kunskap om att odla i kallare klimat

Fler och fler bönder blir tvungna att ge upp och kunskaper om odling just i det här klimatet håller på att försvinna. Vi ser det som vår stora uppgift att vara en förebild genom att bruka vår mark och odla grönsaker, bär, fruktträd, buskar, träd, perenner och rosor. På detta sätt vill vi visa upp hur man kan bidra till att bromsa klimatförändringen, skapa mera mångfald och gynna insekts- och djurvärlden samt få fram nyttiga livsmedel som kan komplettera matlagningen.

Boka en trädgårdsvisning eller gå någon av våra kurser

Visningsträdgården kan ni besöka genom att boka en trädgårdsvisning. Genom att vi är med och visar upp trädgården åt er och delar med oss våra tankar bakom anläggningen vill vi ge er en bättre upplevelse och lära er så mycket som möjligt.

 

Visningsträdgården kommer att vara under fortsatt uppbyggnad under 2021 men det går redan att boka en visning så kan du följa trädgårdens utveckling och lära dig hur man bygger upp och utvecklar en trädgård här i Norrland.

Pris per person, 60 minuters visning 150:-

IMG_20150610_155202_edited.jpg

Mona Prestele

Jag studerade Landskapsarkitektur och Landskapsplanering vid Münchens Technische Universität Weihenstephan i Tyskland och är eldsjälen bakom Presteles Trädgårdskafé & Logi.

 

Jag har jobbat med att planera och anlägga trädgårdar i både Tyskland och Sverige sedan 2007. Dessutom drev jag Kafé anno 1762, Olofsfors Bruk mellan 2012-2019. Vi var både kravcertifierade samt White Guide-utmärka. Jag har jobbat vid Hushållningssällskapet Västerbotten/Norrbotten med matprojektet Qvarkenfood och tar ibland på mig uppdrag inom trädgårdsplanering.

Mitt trädgårdsintresse

Trädgård, blommor och grönsaker har alltid haft stor betydelse i mitt liv sedan jag var liten. Mina morföräldrar drev en liten gård med blandad grönsaksodling i det så kallade “vitlökslandet” vid Nürnberg i Tyskland. När jag hälsade på dem som barn så brukade jag tillbringa hela dagarna i trädgården och på åkrarna och smaka mig genom alla möjliga ätliga grödor, bär och frukt. Min morfar Andreas älskade även blommor så han brukade odla nyttoväxterna tillsammans med en mångfald vackra färggranna blommor.  

Visningsträdgårdens historia

När vi köpte huset 2014 bestod trädgården dels av skog, en gräsmatta och en ödelagt åker. Det första jag gjorde när vi hade bestämt oss att köpa gården var att plantera en rosbuske, en “Örträskros” den fin buskros någon hade samlat in i en övergiven trädgård Örträsk och därmed bevarat för eftervärlden. Men som sagt trädgården var inte befintligt och jag har jobbat med att bygga upp struktur och växtligheten år efter år.

 

Trädgården är långt ifrån färdig i dagsläge men det finns ändå redan fina partier som jag tycker är värt att visa upp. Vi vill ju också inspirera er  hur man kan bygga upp sin drömträdgård från status noll utan mycket ekonomisk kapital. Utan bara med vilja och ihålighet.

61556_153941531306200_8183471_n_edited_e

Trädgårdsplanering

Vill du ha hjälp att planera just din trädgård?

Jag har jobbat med att planera och anlägga trädgårdar i både Tyskland och Sverige sedan 2007. Läs mer om mig och mitt trädgårdsintresse eller välj bland tjänsterna nedan för att anlita mig som konsult. 

IMG_20150804_172837.jpg

Monas rådgivning

850 kr/h

Tillsammans tittar vi på din trädgård, prata igenom dina önskemål och hur du går tillväga, du gör egna anteckningar

Projekt Gaden 2010.jpg

Trädgårdsplanering

Paketpris 5.000 kr

Tillsammans tittar vi på hur din trädgård är strukturerad och pratar igenom dina önskemål, sedan får du ett dokument med en trädgårdsritning med hur trädgården ska vara uppbyggt och vilka växter du kan plantera

11059399_865948643472427_488594780626872
Projekt Gaden 2010.jpg

Rabattplanering

250 kr/m²

Vill du anlägga en rabatt som är fin året om? Då gör vi en utförlig ritning med växtval för just den platsen

bottom of page